Blog: “5 Methodes waarmee ik Retrieval Practice kan toepassen“
Misschien bent u al bekend met Retrieval Practice, maar hoe kunt u dit nou toepassen in uw eigen leven? Gelukkig zijn er veel manieren om Retrieval Practice toe te passen. Ik ben Mahish de Ruiter en in dit blog deel ik vijf methodes die mij persoonlijk hebben geholpen, inclusief voorbeelden van mijn eigen ervaringen. Wie weet werkt er ook één voor u!

Brain Dump
De eerste methode heet de ‘Brain Dump’ en werkt zo: u benoemt of schrijft alles dat u denkt te weten over een onderwerp op, bijvoorbeeld op een blaadje. Op deze manier komt u erachter wat u nou ècht allemaal weet over het onderwerp [3]. Toen ik een tijdje geleden bijvoorbeeld een recept wilde koken, probeerde ik eerst alle ingrediënten op te noemen voor mezelf voordat ik ze opzocht. Misschien kunt u dit ook eens proberen!
Flashcards (of Alternatieven)
De tweede methode bestaat uit het maken van Flashcards, kleine kaartjes waarop u op de ene kant een woord zet (zoals een begrip of een definitie) en op de andere kant de betekenis ervan. Met zulke kaartjes kunt u makkelijk herhalen en terughalen. Ik maakte kaartjes van begrippen, jaartallen en definities en nam ze zelfs mee in de trein. Wat voor mij goed werkte, was om niet te snel door de kaartjes heen te gaan. Het is belangrijk om echt even stil te staan bij elk kaartje en goed na te denken voordat u het antwoord bekijkt. Zo weet u zeker of u het echt hebt onthouden [4]. Deze methode hielp mij vaak om op een laagdrempelige en flexibele manier te oefenen voor tentamens of ander leerwerk.
Repeat Back
De ‘Repeat Back’ methode, de derde methode van deze lijst, werkt als volgt: als u een bepaalde instructie of iets dergelijks hoort, probeert u deze dan te herhalen. Door de instructie te herhalen in uw eigen woorden, bent u actief bezig met het verwerken van de informatie en zult u het beter onthouden [3]. Toen een collega mij laatst een instructie gaf voor een werkopdracht, probeerde ik deze actief terug te herhalen in mijn eigen woorden. Niet om haar na te praten, maar om zeker te weten dat ik het begreep. Tot mijn verbazing hielp het me om het veel beter te onthouden en ik voelde me zekerder dat ik het goed ging uitvoeren.

Self-Explanation
Naast het herhalen van de instructies van een ander bestaat er ook een methode waarbij u iets aan uzelf probeert uit de leggen: de ‘Self-Explanation’ methode. Door informatie in uw eigen woorden te verwoorden, maakt u de stof ècht eigen [5]. Stel: u bent na het opschrijven van de ingrediënten begonnen met koken. Leg dan stap voor stap aan uzelf uit wat u doet en waarom. Ik heb deze methode laatst toegepast tijdens het leren over het geheugen. Toen probeerde ik mezelf uit te leggen hoe processen zoals het werkgeheugen precies werken.
Daarbij deed ik alsof ik het aan een kind moest uitleggen. Dat dwong me om helder en simpel te denken. In het begin voelde het wat ongemakkelijk, maar het hielp me enorm om verbanden te leggen en de stof beter te begrijpen.

Quiz
Tot slot de laatste methode. Hier bent u vast wel bekend mee: een quiz! Een reeks vragen die u zo goed mogelijk probeert te beantwoorden.
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een quiz niet alleen leerzaam is, maar vooral ook leuk om mee te oefenen. Het is een verrassend effectieve manier om Retrieval Practice toe te passen [4]. U kunt zelf quizzes maken met apps zoals Kahoot of Mentimeter, of kiezen uit bestaande quizzes die aansluiten bij wat u wilt leren. Wat ik u zeker kan aanraden: combineer het met Spaced Repetition. Door de quiz op verschillende momenten te herhalen, versterkt u het geheugen en boekt u op de lange termijn meer resultaat.
Probeert u deze methoden vooral zelf, wie weet werkt één bepaalde manier heel goed voor u. Wilt u hier meer over lezen? Bekijk dan onze interventie over Retrieval Practice.
Bronnen
[1] Boser, U. (z.d.). Retrieval Practice: The Five Things You Need to Know about Retrieval Practice. https://the-learning-agency-lab.com/learning-strategies/retrieval-practice/
[2] Boryga, A. (2022, 1 april). 7 Ways to Get Retrieval Practice Right. https://www.edutopia.org/article/7-ways-get-retrieval-practice-right/
[3] Sherrington, T. (2019, 3 maart). 10 Techniques for Retrieval Practice. https://teacherhead.com/2019/03/03/10-techniques-for-retrieval-practice/